Εύκολο εκμέκ κανταΐφι

Αυτό το εκμέκ είναι διαφορετικό από τα άλλα γιατί έχει βάση από τσουρέκι! Γίνεται εύκολα και είναι ένα υπέροχο γλυκό.

ΜΕΡΙΔΕΣ15-16
Προετοιμασία-Παρασκευή50΄

Βάση και σιρόπι
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μια λαμαρίνα και τις ψήνουμε στους 160οC μέχρι να ροδίσουν, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε το χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σ’ ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. σε μονή στρώση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, χωρίς να μένουν κενά. Ίσως περισσέψει τσουρέκι. Σιροπιάζουμε τις ζεστές φέτες με το ζεστό σιρόπι. Θα το ρίξουμε όλο. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτοντας και λίγο από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας (τόσο όσο να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ). Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζουμε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε αμέσως και την αδειάζουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού. Την απλώνουμε και την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος και, μόλις χλιαρύνει, το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.
Aν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φιστίκι.

TIPTo εκμέκ κανταΐφι των Τούρκων δεν έχει βάση από φύλλο κανταΐφι, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ, αλλά από ένα σιροπιασμένο ψωμί, σαν μπριός (εκμέκ άλλωστε σημαίνει ψωμί). Από πάνω σερβίρουν συνήθως καϊμάκι – όχι το παγωτό βεβαίως, αλλά μια πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι πιο εύκολη, καθώς γίνεται με έτοιμο τσουρέκι και μια κρέμα κατσαρόλας.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrychef pastrylife pastaflora cake jam breakfast
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe summerrecipes summer cherry cherryblossom cherryseason tarte
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe breakfast breafasttime chocolate chocolatecake crumble hazelnut
  • favourite  sweet cioccolato salame by steliosparliaros
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrymen sea summer blue island greece
  • delicious irrisistable devilsgirl666999   thebest greek foodpics dessert dessertporn
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop cake special almond jam breakfast