Ξεκινάει στις 8 Δεκεμβρίου

Δέκα χρόνια έκλεισαν οι τηλεοπτικές «Γλυκές Αλχημείες», η μακροβιότερη γαστρονομική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Με αφορμή αυτό, επιστρέφει φέτος
ανανεωμένη και μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Μια νέα περιπέτεια με τον αγαπημένο μας ζαχαροπλάστη ξεκινάει τον Δεκέμβριο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο Στέλιος Παρλιάρος αφήνει για λίγο την Αθήνα και παίρνει αεροπλάνα και πλοία για να σεργιανίσει στην Ελλάδα. Η νέα εκπομπή «Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν» διηγείται τη γλυκιά περιπλάνησή του σε όλη τη χώρα, που θα τον φέρει σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους, καταξιωμένους παραγωγούς, τοπικά προϊόντα και συνταγές από ξεχασμένα μαγειρικά τετράδια.

Κάθε τόπος αποτελεί μια νέα συναρπαστική εμπειρία και κάθε υλικό μια αφορμή για έμπνευση και δημιουργία. Στη Χίο επισκέπτεται τα μαστιχοχώρια και τους μυρωδάτους κάμπους με τα χρυσά εσπεριδοειδή, στη Λέσβο συναντά ντόπιους σε παραδοσιακά καφενεία, ενώ στην Ήπειρο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο μπαίνει σε κουζίνες, για να μοιραστεί με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους το μεράκι και τις γνώσεις τους. Έπειτα επιστρέφει στο εργαστήριό του και με αφορμή ένα υλικό, μια φράση, μια ιστορία ετοιμάζει μια ολόφρεσκη εκδοχή ενός γλυκίσματος. «Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση είναι να μαγειρεύεται, να μη μένει στη λήθη, σε σκονισμένα βιβλία. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, να φτάσουμε εκεί όπου γεννήθηκε και δημιουργήθηκε η ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Με σεβασμό σε κάθε τόπο, θα ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει παλιό, αρχοντικό, χειροποίητο, εκλεκτό κέρασμα. Θα αποχαιρετάμε κάθε μέρος έχοντας στη βαλίτσα μας ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε μια νέα, σύγχρονη και εξελιγμένη εκδοχή ενός παραδοσιακού γλυκού», εξηγεί ο πρωταγωνιστής.

Από τα βάζα με το πορφυρό γλυκό βύσσινο και τους μπακλαβάδες με αμύγδαλο που προσφέρουν στους γάμους μέχρι τα παστέλια που κερνούν πάνω σε λεμονόφυλλα και τις γλυκές πίτες με τα δεκάδες φύλλα, όλα αυτά θα τα γνωρίσουμε ξανά μέσα από ολοκαίνουργιες συνταγές με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου, προσαρμοσμένες βέβαια στις καθημερινές ανάγκες. Σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε μεγάλη επαρχία στην Ελλάδα, όπου ακόμη τιμούν τα θρησκευτικά έθιμα, γιορτάζουν τις εναλλαγές των εποχών και βρίσκουν αφορμές για πανηγύρια και γλέντια, ο Στέλιος θα συναντήσει όλα τα στοιχεία που κάνουν την ελληνική ζαχαροπλαστική αυθεντική, περίτεχνη, απαιτητική, αλλά και διασκεδαστική, και θα διαπιστώσει ότι σε καμία άλλη χώρα η παράδοση δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με την πρωτογενή παραγωγή και τη λαμπερή πρώτη ύλη.
Με κινηματογραφική ματιά, σε διαφορετικούς προορισμούς, σε χωριά και πόλεις με βαθιά ιστορία και σημαντική τοπική παραγωγή, οι «Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν» και θα προβάλουν την Ελλάδα μέσα από το πιο γλυκό ταξίδι που έγινε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση.

Η εκπομπή θα προβάλλεται κάθε εβδομάδα από τις 8 Δεκεμβρίου στον ΣΚΑΪ.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  •    4
  • backstagephotoshootingNBG headquarters steliosparliaroskathimerini
  • Wake me up when September ends  because it means
  • Repost steliosparliaros glykesalchimiesofficial gastronomos peskias greatteam onemoreyear congrats
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe gastronomos vraveiapoiotitas18 celebrity greekgastronomy event chef
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe chutney quince spicy laurel cheese bluecheese
  • steliosparliaros sweetalchemy pastry pastrychef vanilla vanillacream sweetlife patissier angelomusa signature