Μπακλαβάς γεμιστός με κρέμα αμυγδάλου

Ένας μοσχομυριστός, τραγανός μπακλαβάς που ξεχειλίζει από το άρωμα της παράδοσης της Λέσβου, έχοντας ταυτόχρονα και σύγχρονες αναφορές.

Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, τα πικραμύγδαλα και την άχνη. Αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ τα αλεσμένα αμύγδαλα μαζί 250 γρ. βούτυρο μέχρι να το μείγμα να αρχίσει να μαλακώνει. Ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Φτιάχνουμε από ένα πακέτο των 500 γρ. καθαρό βούτυρο (κλαριφιέ). Με αυτό βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. Απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο αρκετές ώρες να παγώσει, για να μπορέσουμε να το κόψουμε. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 2 ώρες περίπου. Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το γλυκάνισο για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).

Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER