Πίτα με μαύρη σταφίδα Ζακύνθου

Μια ξεχωριστή σταφιδόπιτα με μαύρες σταφίδες Ζακύνθου.

Τοποθετούμε την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι, το βούτυρο, το αβγό και το ρούμι στο μίξερ. Ανακατεύουμε με το φτερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο ζυμάρι. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Για το γλυκό του κουταλιού σταφίδα βάζουμε το μέλι και το χυμό σε μία κατσαρόλα. Τοποθετούμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα μέχρι να μείνει πολύ λίγο σιρόπι.

Για τη σως βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα να πάρει μία βράση ακόμη. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, ενώ το σιρόπι είναι ζεστό.

Ανοίγουμε τη ζύμη της πίτας σε φύλλο πάχους 1 εκ. πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Την απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. και καλύπτουμε με τη ζύμη τα τοιχώματα. Γεμίζουμε με το γλυκό του κουταλιού σταφίδα. Ανοίγουμε σε λεπτότερο πάχος την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε την πίτα. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσουν τα φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC περίπου για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με σως σταφίδας.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER