Σοκολατένιος μπακλαβάς γεμιστός

Ένας εντυπωσιακός σοκολατένιος μπακλαβάς γεμιστός, φτιαγμένος με δημιουργική ματιά.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεσμένο καρύδι και τη ζάχαρη άχνη μέχρι το μείγμα να αρχίσει να μαλακώνει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο και την κανέλα ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο κλαριφιέ σε ένα κατσαρολάκι και με αυτό βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγαλύτερο ταψί). Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα μισά φύλλα του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Γυρίζουμε τα φύλλα που κρέμονται στο εσωτερικό του ταψιού, βουτυρώνοντάς τα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου στο μέγεθος του ταψιού και καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού, βουτυρώνοντάς τα και αυτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για 1½ ώρα περίπου. Ξεκινάμε με δυνατό φούρνο κι αν ροδίσει πολύ ο μπακλαβάς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι σε χλιαρό μπακλαβά.

Tip: Πώς φτιάχνουμε βούτυρο κλαριφιέ;

Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε σε μπεν μαρί χωρίς να ανακατεύουμε ή στα μικροκύματα. Αφήνουμε για λίγη ώρα για να διαχωριστεί το βούτυρο από το γάλα. Μαζεύουμε το βούτυρο που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Το γάλα το διατηρούμε στο ψυγείο για την παρασκευή άλλων γλυκών.

TAGS: , , , ,
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER