Γαλακτομπούρεκο με γεύση αμυγδάλου

Αυτό το γαλακτομπούρεκο παίρνει χαρακτήρα από το φίνο άρωμα του πικραμύγδαλου.

ΜΕΡΙΔΕΣ12-14
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ30΄

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα με τη σουμάδα και βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους). Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με μια λαδόκολλα, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη πιάσει κρούστα. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να τη χρειαστούμε.

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26εκ. Βάζουμε στο εσωτερικό  του ένα-ένα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αφήνοντας τις άκρες κάθε φύλλου να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού. Ξεσκεπάζουμε την κρέμα, η οποία θα είναι ακόμα ζεστή, και την ανακατεύουμε ελαφρώς. Την αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο σχήμα του ταψιού και καλύπτουμε με αυτά την κρέμα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το αμύγδαλο φιλέ. Χαράζουμε σε κομμάτια (δεν κόβουμε μέχρι κάτω).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για μισή ώρα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το σιροπιάζουμε με το σιρόπι καυτό.

Σιρόπι αμυγδάλου
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί η σουμάδα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sea happyday sunday summer blue sky island
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe crepes crpe cream rosecream jelly rose
  • steliosparliaros sweets chocolate cream biscuits vanilla teatime coffetime
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe carottecake cake walnut spicy creamcheese carotte
  • steliosparliaros sweets traditional paste fruits asian biscuits old new
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe chocolate chocolatetart strawberry strawberrychocolate foodstyling foodstyle
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe summerrecipes revani syrup vanillasyrup vanillacream traditional