Κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

Παραδοσιακό ρωσικό γλυκό ψωμί με σταφίδες και φρουί γλασέ. Θυμίζει στην όψη πανετόνε αλλά το φτιάχνουν το Πάσχα.

ΠοσότηταΓια 2 κουλίτς
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα και 45'
ΨΗΣΙΜΟ50'

koulits-esot
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα το λιωμένο βούτυρο (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε και τα αυγά, ένα-ένα.
Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για αρκετή ώρα έως ότου το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν τη ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας λίγα-λίγα τα αμύγδαλα, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ και τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε δύο ψηλές στρογγυλές φόρμες της μπόμπας και τις πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόσκονη. Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για άλλη 1 ώρα, έως ότου η ζύμη φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά, έως ότου φουσκώσει πολύ και πάρει χρώμα το ψωμί. Ξεφορμάρουμε τα κουλίτς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα ρίχνοντας σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και το χυμό. Θα σχηματιστεί ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο, το οποίο περιχύνουμε πάνω στα ψωμιά. Τέλος, γαρνίρουμε με φρουί γλασέ και σερβίρουμε.

TIP

  • Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ψωμί, θα διαιρέσετε τα υλικά στη μέση.
  • Φόρμες για μπόμπα θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κουζίνας.

TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry summer soon greece blue sea happytime
  • moodoftheday eurovision2019 eurovision concert music tb eurovision1974winners abba performance artist
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial tinosfoodpaths tinos island greece blue sky summer
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry love chocolate raspberry rose litchi
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry chocolate caramel tart pastryshop
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry love blackforest chocolate cream cherry
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial chocolate biscuit nuts