Σμυρναίικα κουλούρια

Νόστιμα, βουτυράτα και με έντονα αρώματα από το βούτυρο, το πορτοκάλι και το κονιάκ.

ΜΕΡΙΔΕΣγια περίπου 120 κουλούρια
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50΄
ΨΗΣΙΜΟ20΄-30΄

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα μήλα των δαχτύλων μας κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και έπειτα το χυμό, τις βανιλίνες και το κονιάκ. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι όλο μαζί και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και αν δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ υδαρής ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (δηλαδή μπορεί να μην το «πάρει» όλο). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πλάθεται και δεν κολλάει στο χέρι. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.

Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας, δηλαδή πρώτα σχηματίζουμε το τελικό γράμμα «s» και έπειτα το πιέζουμε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές του. Μπορούμε να πλάσουμε και πλεξούδες.
Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολλες. Χτυπάμε μερικούς κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

TIPΗ δόση αυτή μας βγάζει περίπου 5 λαμαρίνες. Ψήνουμε τις δόσεις διαδοχικά ή δυο-δυο μαζί σε διαφορετικά ράφια του φούρνου, στον αέρα.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy pastry chocolate chocolatepassion fruits passion cacao biscuits
  • breakfast  nofilter mothermade homemade chocolatecake chocoholic pastry steliosparliaros dessert
  •   Arla Protein!  follow Arlaproteingr
  •    valrhona tournonsurrhone tainlhermitage businesstrip bridge glykesalchimies steliosparliaros
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial recipe sweetandsalty cherrytomatoes spoonsweet foodstyling foodstyle
  • steliosparliaros sweetslchemy pastry pastrychef lyon franch valence