Σμυρναίικα κουλούρια

Νόστιμα, βουτυράτα και με έντονα αρώματα από το βούτυρο, το πορτοκάλι και το κονιάκ.

ΜΕΡΙΔΕΣγια περίπου 120 κουλούρια
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50΄
ΨΗΣΙΜΟ20΄-30΄

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα μήλα των δαχτύλων μας κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους έναν έναν και έπειτα το χυμό, τις βανιλίνες και το κονιάκ. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι όλο μαζί και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και, αν δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ υδαρής, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (δηλαδή μπορεί να μην το «πάρει» όλο). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πλάθεται και δεν κολλάει στο χέρι. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.

Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας, δηλαδή πρώτα σχηματίζουμε το τελικό γράμμα «s» και έπειτα το πιέζουμε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές του. Μπορούμε να πλάσουμε και πλεξούδες.

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολλες. Χτυπάμε μερικούς κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

TIPΗ δόση αυτή μας βγάζει περίπου 5 λαμαρίνες. Ψήνουμε τις δόσεις διαδοχικά ή δυο-δυο μαζί σε διαφορετικά ράφια του φούρνου, στον αέρα.
TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial new cake kathimerini sunday 21april2019
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry cake chocolate vanilla eastereggs pastrylove pastrychef
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial mag pastry new recipes foodstyling friends kathimerini
  • steliosparliaros sweetslchemy glykesalchimiesofficial pastry love new magazin mag kathimerini 21sunday
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry chocolate darkchocolate milkchocolate raspberry passionfruit pastryshop
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial  21