Ριγωτή τούρτα με σμέουρα

Αν το κόκκινο είναι το χρώμα της γιορτής αυτή η περίτεχνη τούρτα θα σας συνοδεύσει σε πολλές ευτυχισμένες στιγμές.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1½ ώρα
ΨΗΣΙΜΟ10΄-12΄

Μπισκότο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο και τα χτυπητήρια. Χτυπάμε εκεί τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ) και προσθέτουμε το αλεύρι. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται με απαλές, κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες και στρώνουμε σε αυτές το μείγμα πέρα ως πέρα, έτσι ώστε η διάστασή του να βγαίνει γύρω στα 30 x 40 εκ. και το πάχος του να είναι περίπου 1 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.
Κόβουμε το κάθε μπισκότο κατά πλάτος (δηλαδή παράλληλα προς τις κοντές πλευρές του) σε 3 ίσα μέρη, έτσι ώστε να έχουμε 6 μπισκότα.

rigoti-tourta-enarigoti-tourta-dio

Τοποθετούμε τα μπισκότα το ένα πάνω στο άλλο απλώνοντας ενδιάμεσα λίγη μαρμελάδα σε πολύ λεπτή στρώση. Τελειώνουμε με μαρμελάδα. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα.

Κρέμα
Βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Συνεχίζουμε να χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτοντας σταδιακά το λικέρ μαστίχας, μέχρι να δέσει και να κρυώσει.
Στο μεταξύ μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Μόλις μαλακώσουν, τα στύβουμε και τα διαλύουμε σε λίγο βραστό νερό (1 φλιτζανάκι του καφέ). Ρίχνουμε τις διαλυμένες ζελατίνες στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Τέλος, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση

rigoti-tourta-triarigoti-tourta-tesera  rigoti-tourta-penterigoti-tourta-exi
Βγάζουμε το «πακέτο» των μπισκότων από το ψυγείο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. (παράλληλα προς την κοντή πλευρά του γλυκού). Κάθε φέτα την ξαπλώνουμε πάνω στον πάγκο και κόβουμε τις άκρες της για να την ισιώσουμε. Έπειτα κόβουμε τη φέτα σε μικρότερα κομμάτια, ανά 5 εκ. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. σε μια πιατέλα. Τοποθετούμε γύρω-γύρω στα τοιχώματά του όρθια τα κομμάτια που κόψαμε.

Κατόπιν καλύπτουμε και τον πυθμένα, βάζοντας τα κομμάτια ξαπλωτά το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ξεφορμάρουμε τραβώντας το τσέρκι προς τα επάνω και γαρνίρουμε με μαρμελάδα ή κόκκινα φρούτα.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • breakfast  nofilter mothermade homemade chocolatecake chocoholic pastry steliosparliaros dessert
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry sweet cream vanilla
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop lovesweets chocolate fruit foresfruit tart
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial recipe sweetandsalty cherrytomatoes spoonsweet foodstyling foodstyle
  •   Arla Protein!  follow Arlaproteingr
  • steliosparliaros sweetalchemy pastry chocolate chocolatepassion fruits passion cacao biscuits
  •    valrhona tournonsurrhone tainlhermitage businesstrip bridge glykesalchimies steliosparliaros