Τράιφλ με κρέμα καταλάνα και κυδώνια

Μια σπέσιαλ εκδοχή πάνω στο αγγλικό γλυκό τράιφλ. Γίνεται με κυδώνια που έχουμε κάνει κομπόστα και κρέμα.

ΜΕΡΙΔΕΣ10-12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50´
ΨΗΣΙΜΟ6-8 ώρες
ΑΝΑΜΟΝΗ2 ώρες

Κυδώνια
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, η οποία να είναι κατάλληλη και για το φούρνο. Το μέγεθός της πρέπει να είναι τέτοιο που τα κυδώνια να καλύπτονται από τα υγρά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο, για να τον προθερμάνουμε, στους 120°C.

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τη μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 ώρες, έως ότου τα κυδώνια μαλακώσουν και πάρουν σκούρο ρουμπινί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε τα κυδώνια από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Κρέμα καταλάνα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε έπειτα τους κρόκους και 100 γρ. από το γάλα και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά με μια κουτάλα ή αβγοδάρτη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ξανά το μείγμα του κορν φλάουρ και το χύνουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση
Βάζουμε τα κυδώνια σε ένα γυάλινο σκεύος σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω την χλιαρή κρέμα καταλάνα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και την καψαλίζουμε με ένα φλόγιστρο ώστε να καραμελώσει. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, μπορούμε να το κάνουμε στο γκριλ του φούρνου – πολύ γρήγορα, για να μην καεί η επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το σκεύος πρέπει να είναι πυρίμαχο.

TIPΔεν πετάμε το σιρόπι από τα κυδώνια, γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές ή και να περιχύσουμε με αυτό ένα κέικ.
TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry chocolate caramel tart pastryshop
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop chocolate recipe oldfashion vintage foodstyling
  • moodoftheday eurovision2019 eurovision concert music tb eurovision1974winners abba performance artist
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry summer soon greece blue sea happytime
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry love blackforest chocolate cream cherry
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry love chocolate raspberry rose litchi
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial tinosfoodpaths tinos island greece blue sky summer