Τράιφλ με κρέμα καταλάνα και κυδώνια

Μια σπέσιαλ εκδοχή πάνω στο αγγλικό γλυκό τράιφλ. Γίνεται με κυδώνια που έχουμε κάνει κομπόστα και κρέμα.

ΜΕΡΙΔΕΣ10-12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50´
ΨΗΣΙΜΟ6-8 ώρες
ΑΝΑΜΟΝΗ2 ώρες

Κυδώνια
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, η οποία να είναι κατάλληλη και για το φούρνο. Το μέγεθός της πρέπει να είναι τέτοιο που τα κυδώνια να καλύπτονται από τα υγρά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο, για να τον προθερμάνουμε, στους 120°C.

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τη μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 ώρες, έως ότου τα κυδώνια μαλακώσουν και πάρουν σκούρο ρουμπινί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε τα κυδώνια από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Κρέμα καταλάνα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε έπειτα τους κρόκους και 100 γρ. από το γάλα και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά με μια κουτάλα ή αβγοδάρτη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ξανά το μείγμα του κορν φλάουρ και το χύνουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση
Βάζουμε τα κυδώνια σε ένα γυάλινο σκεύος σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω την χλιαρή κρέμα καταλάνα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και την καψαλίζουμε με ένα φλόγιστρο ώστε να καραμελώσει. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, μπορούμε να το κάνουμε στο γκριλ του φούρνου – πολύ γρήγορα, για να μην καεί η επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το σκεύος πρέπει να είναι πυρίμαχο.

TIPΔεν πετάμε το σιρόπι από τα κυδώνια, γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές ή και να περιχύσουμε με αυτό ένα κέικ.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • Steliosparliaros sunset sungoesdown besttime colorful natural summerlover inspiration horizon escape
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe brownie chocolate darkchocolate dessert warm serve
  • steliosparliaros watermelon ice icecube summer taste fruit summerfruit
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe coffeetime icecoffee donuts loukoumas puffpastry cinamonsugar
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe baklava walnut syrup traditional dessert summer
  • Getting inspired by steliosparliaros for aegeanairlines An alternative cheesecake inspired
  • steliosparliaros summer summervibes sea sun happytime escape horizon inspiration aperitivo