Κέικ ανθότυρου με γλυκό κουταλιού σταφίδα

Ένα κέικ με ανθότυρο και αμύγδαλα. Είναι αφράτο και άγλυκο και γλυκαίνει με γλυκό του κουταλιού σταφίδα.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ50΄-60΄

Γλυκό κουταλιού σταφίδα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το κρασί και τα ξύσματα και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Γενικώς, επειδή οι σταφίδες είναι αφυδατωμένες, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ ώρα για να δέσει το σιρόπι με το φόβο ότι μετά θα βγάλουν υγρά που θα χαλάσουν το γλυκό. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι ρίχνουμε λίγο σε ένα πιάτο· πρέπει να είναι κάπως παχύρρευστο και να απλώνει ομοιόμορφα και αργά – όχι όπως το νερό, το οποίο θα άπλωνε γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, εκτός αν πρόκειται να το καταναλώσουμε όλο σύντομα, οπότε μπορούμε να το βάλουμε σε ένα βάζο ή σε τάπερ.

Κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο μαζί με 200 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Όταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε το ανθότυρο και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ. Καθαρίζουμε τον κάδο και τα χτυπητήρια και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και στη συνέχεια ενσωματώνουμε λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού. Θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη χάσει τον όγκο του το μείγμα, γι’ αυτό και προτείνουμε τη χρήση της μαρίζ αντί μιας απλής κουτάλας, καθώς η μαρίζ είναι ευλύγιστη και αναμειγνύει τα μείγματα χωρίς να τα «ταλαιπωρεί». Εν συνεχεία προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. -το οποίο έχουμε ακουμπήσει πάνω σε ένα ταψί- ή χρησιμοποιούμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ίδιας διαμέτρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν το κέικ ψήθηκε μέχρι μέσα, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι· βγάζοντάς το πρέπει η λάμα του να είναι καθαρή, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά σε άλλο σημείο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού σταφίδα.

TIPΌταν χρησιμοποιούμε ξύσμα για να αρωματίσουμε ένα γλυκό, πρέπει να επιλέγουμε ακέρωτα φρούτα, δηλαδή όσα δεν έχουν εμβαπτισθεί σε παραφίνη. Τα ξεχωρίζουμε γιατί δεν είναι τόσο «όμορφα» και γυαλιστερά. Κατά κανόνα κερωμένα είναι τα εισαγόμενα φρούτα, τα οποία υπόκεινται σε αυτή την πρακτική προκειμένου να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό και να αντέξουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης. Αντιθέτως τα ελληνικά και κυρίως αυτά που διατίθενται στις λαϊκές από τους παραγωγούς είναι τις περισσότερες φορές ακέρωτα. Ακέρωτα είναι επίσης τα πιστοποιημένα βιολογικά φρούτα.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • Steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry hazelnut millefeuille pralina hazelnut crisp tasty
  •  650 skaitv steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe today skaitvchannel lovesweets
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop white almond cream forestfruit pallas
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrychef love charlottee forestfruits cream pink
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial artistic style cremcaramel pastrychef pastrylife homemade recipe
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial jams sweetspoon summer fruits color colorful love
  •      !!!! steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe