Παγωτό με μπάτερσκοτς

Ένα πλούσιο παγωτό που θα σερβίρετε και ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.

ΜΕΡΙΔΕΣ7
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ20'
Παρασκευή50' (με παγωτομηχανή)
ΑΝΑΜΟΝΗ1 νύχτα

Κομμάτια καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν έως ότου σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα. Την αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει. Έπειτα τη σπάμε σε μικρά κομμάτια (για ευκολία περνάμε από πάνω της έναν πλάστη). Κρατάμε μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για το γαρνίρισμα.

Παγωτό
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 83°C-85°C (σε αυτή τη φάση δεν έχει ακόμα βράσει, απλώς αχνίζει και φαίνεται να έχει δέσει ελαφρώς – προσοχή, δεν πρέπει να το αφήσουμε περισσότερο γιατί θα «κόψει»). Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος και το αφήνουμε για μία νύχτα στο ψυγείο να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Την επομένη το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες για να το παγώσουμε. Λίγο πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια καραμέλας και συνεχίζουμε μέχρι να παγώσει και να αναδευτεί καλά το παγωτό. Μόλις το βγάλουμε, αν είναι πολύ μαλακό, το βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη.

Εάν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το βάζουμε στην κατάψυξη και το ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 4-5 φορές, μέχρι να παγώσει ομοιόμορφα. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε τα κομμάτια καραμέλας στο τελευταίο χτύπημα.

Μπάτερσκοτς
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, τόσο ώστε να βραχεί όλη η ζάχαρη, και τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε την χλιαρή κρέμα, με πολλή προσοχή για να μην καούμε γιατί η κρέμα θα αρχίσει να αφρίζει. Ανακατεύουμε καλά και μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.

Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το παγωτό σε ποτήρια και περιχύνουμε με λίγη από τη μπάτερσκοτς. Γαρνίρουμε με τα μεγάλα κομμάτια καραμέλας που κρατήσαμε στην άκρη.

TIP

  • Μπάτερσκοτς (buttescotch) είναι μια παχύρρευστη σος καραμέλας που ταιριάζει πολύ με παγωτό.
  • Δεν φτιάχνουμε ποτέ καραμέλα όταν ο καιρός είναι υγρός, γιατί δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  •   Arla Protein!  follow Arlaproteingr
  • Montanya Oro is also a barrel aged rum aged for
  • 30 years ZG Pastry magazine! pastry steliosparliaros pastrychef chocolate chocolatetart
  •    2104   1850  glykesalchimiesofficial
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial recipe sweetandsalty cherrytomatoes spoonsweet foodstyling foodstyle
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop lovesweets chocolate fruit foresfruit tart
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry sweet cream vanilla