Παρφέ πραλίνας με σος σοκολάτας

Ένα παγωμένο επιδόρπιο με πλούσια γεύση από καραμελωμένα φουντούκια. Είναι χρονοβόρο αλλά θα σας αποζημιώσει!

ΜΕΡΙΔΕΣ8-10
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ4-5 ώρες

Πραλίνα φουντουκιού
Βάζουμε τα φουντούκια να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε συμβατικό φούρνο. Στο μεταξύ βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε σε αυτό λίγη-λίγη τη ζάχαρη, περιμένοντας να καραμελώσει κάθε δόση πρίν ρίξουμε την επόμενη. Παράλληλα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια μαρίζ (σπάτουλα από σιλικόνη). Μόλις καραμελώσει όλη η ζάχαρη ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζεστά φουντούκια. Προσοχή: αν είναι κρύα, θα σκληρύνει αμέσως η καραμέλα και θα ταλαιπωρηθούμε στο ανακάτεμα.

Ανακατεύουμε συνεχώς για μερικά λεπτά μέχρι τα φουντούκια να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα προσέχοντας να μην σκεπάζει το ένα το άλλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η καραμέλα θα σκληρύνει και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι. Τέλος, σπάμε την καραμέλα με τα φουντούκια σε κομμάτια και τα αλέθουμε στο μούλτι λίγα-λίγα, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, η πραλίνα.

Παρφέ πραλίνας
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια. Παράλληλα, βάζουμε το μέλι και τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει τους 120°C. Σε αυτή τη φάση τα αποσύρουμε και τα ρίχνουμε αργά-αργά αλλά με συνεχόμενη ροή στα ασπράδια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου αφρατέψει και κρυώσει το μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε την πραλίνα ανακατεύοντας με μια κουτάλα και στο τέλος ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Γέμιση
Χοντροκόβουμε τα φουντούκια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη ώστε να λιώνει και να γίνεται καραμέλα, όπως ακριβώς κάναμε όταν φτιάχναμε την πραλίνα. Όταν η ζάχαρη καραμελώσει όλη, προσθέτουμε τα φουντούκια. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να καλύψουν από την καραμέλα, τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο μπλέντερ σε πολύ μικρά κομμάτια σαν τρίμματα. Τα ανακατεύουμε με την πραλίνα.

Συναρμολόγηση
Σε 6-7 ημικυκλικά μπολ διαμέτρου 9 εκ. μοιράζουμε το μισό παρφέ πραλίνας. Βάζουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά γέμισης και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο παρφέ, καλύπτοντας τη γέμιση. Σκεπάζουμε τα μπολ με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το παρφέ.
Για να ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε τα μπολ κατά τα 2/3 σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και τα αναποδογυρίζουμε σε πιάτα. Σερβίρουμε με τη σος.

Σος
Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά με ένα μπλέντερ χειρός και προσθέτουμε το βούτυρο. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε και θέλουμε η σος να είναι ρευστή, τη ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry skaitv skai tv new travel newyear
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrychef chocolate ice icesweet christmas new
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry cake biscuits chocolate birthdaycake athenvoice happybirthday
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop hazel cake chocolate rich tasty
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial pastry pastrychop cake christmas spices pear gold happydays
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial skaitv skai tv new recipes travel greece
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop christmas biscuits stars tree treecake