Άλειμμα πραλίνας με σοκολάτα γάλακτος

Για το πρωινό ξύπνημα ή ως απογευματινό σνακ, όπως και να το σερβίρετε, τα πιτσιρίκια θα ζητούν κι άλλο.

Βάρος575 γρ.
Προετοιμασία-Παρασκευή45΄

Ζεσταίνουμε τα φουντούκια στο συμβατικό φούρνο ή στα μικροκύματα. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ και μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε λίγη ακόμα κ.ο.κ. μέχρι να τη ρίξουμε όλη και να σχηματιστεί μια σκούρα ξανθιά καραμέλα. Τότε προσθέτουμε τα φουντούκια, τα οποία πρέπει να είναι ζεστά. Αν είναι κρύα, θα σκληρύνει η καραμέλα και θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να λιώσει. Αφού ρίξουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Προσέχουμε να μην τα αφήσουμε πολλή ώρα και καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει.

Τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η καραμέλα θα σκληρύνει και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι. Το σπάμε σε μικρότερα κα τα αλέθουμε στο μπλέντερ λίγα-λίγα επιμένοντας στο χτύπημα μέχρι να περάσουν από το στάδιο της σκόνης σε αυτό της πηχτής κρέμας. Αυτή η κρέμα ονομάζεται πραλίνα.

Στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε ρίξει λίγο νερό (μπεν μαρί). Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε στο μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με την πραλίνα φουντουκιού. Περιμένουμε να χλιαρύνει το μείγμα και προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι-κομμάτι και παράλληλα ανακατεύουμε. Γεμίζουμε βάζα και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrylife pastryshop cacke chocolate almond pistachio
  • steliosparliaros sweetslchemy glykesalchimiesofficial pastrylife pastryshop birthdaycake chocolate happyday colors flowers
  •   glykiesalchimies steliosparliaros designsweets worthweverycalorie athens2018
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry cake crema ricotta biscuits lovpastry lemon
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe sweet walnutpie fetacheese honey greekhoney summerrecipes
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastrylife pastrychef pastryshop chocolate rich cherry liquid
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastrylife pastrylife pastryshop birthdaycake chocolate flowers colors