Για να μη φουσκώσει η ζύμη

Οι βάσεις για τάρτα χρειάζονται ένα βάρος στο ψήσιμο, για να μη σχηματιστούν φουσκάλες αέρα. Δείτε τι θα κάνετε.

Η ζύμη της τάρτας θέλει ειδικό χειρισμό. Αν δεν την ανοίξουμε σωστά, μπορεί να φουσκώσει στο ψήσιμο και να αποκτήσει ανομοιόμορφη όψη με «βουναλάκια» κατά τόπους. Γι’ αυτό:

_7SC6870_new
1. Την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια νάιλον ή αντικολλητικό χαρτί. Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό, πάχους 3-4 χλστ.

2-zimi-tarta
2. Τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα και την πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε όση εξέχει.

3-zimi-tarta3. Την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Αυτό θα βοηθήσει να διαφεύγει ο αέρας στο ψήσιμο και να ψηθεί ομοιόμορφα.

4-zimi-tarta4. Αν η συνταγή λέει ότι πρέπει να προψηθεί η βάση μόνη της, την καλύπτουμε με μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε μέχρι πάνω με (ωμό) ρύζι. Την ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170°C.

5-zimi-tarta5. Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι.

6-zimi-tarta6. Έπειτα έχουμε δύο επιλογές: αν η γέμιση που θα βάλουμε χρειάζεται ψήσιμο, την αδειάζουμε τώρα στη ζύμη, φουρνίζουμε και ψήνουμε καταπώς ορίζει η συνταγή μας. Αν όμως η γέμιση είναι έτοιμη και δεν χρειάζεται να ψηθεί, συνεχίζουμε ψήνοντας τη βάση μόνη της, χωρίς ρύζι, για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER