Κουνάφα

Το kunafa είναι παραδοσιακό αιγυπτιακό γλυκό που αποτελείται από κανταΐφι και γέμιση από κρέμα ή τυρί. Παρόμοιο είναι το κιουνεφέ.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ35'
ΨΗΣΙΜΟ1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ1 νύχτα

Με τα χέρια μας μαδάμε πολύ καλά το κανταΐφι ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες του και να αφρατέψει. Βάζουμε το μισό σε ταψί διαμέτρου. 24 εκ., πιέζουμε προς τα κάτω να γίνει μια ομοιόμορφη και συμπαγής βάση και αλείφουμε με το μισό βούτυρο.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ προσθέτοντας 200 γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) από το μείγμα του γάλακτος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάει να βράσει το μείγμα, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου κοχλάσει και δέσει η κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το άλλο μισό κανταΐφι. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει να κοχλάζει). Αποσύρουμε, αφήνουμε να ηρεμήσει για 3 λεπτά και ρίχνουμε το ροδόνερο.

Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν το βγάλουμε από το φούρνο, με το σιρόπι ζεστό. Μπορούμε να ρίξουμε το σιρόπι σε δυο δόσεις μέχρι να το απορροφήσει όλο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetslchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop cake chocolate fruits lemon biscuits
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe chocolate chocolatelover chocoholic gianduja hezelnut gold
  •      ! Pop up bars Premium
  • HIGHteaTIME w muschel  dimknees  major pistachio tart by
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry biscuits syrup chocolate cake allday
  • My favorite food on board of Aegean  Portokalopita by
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop shop cake biscuits chocolate fruits