Μπακλαβάς με χουρμάδες

Ένας μπακλαβάς με χουρμάδες και αμύγδαλα εμπνευσμένος από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Κομμάτια24
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ15΄
ΨΗΣΙΜΟ1½-2 ώρες
ΑΝΑΜΟΝΗ15΄-30΄

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 x 40 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μεγάλο ταψί διαθέτουμε). Τοποθετούμε εκεί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα καθώς τα βάζουμε. Καλό είναι να τα έχουμε κόψει έτσι ώστε να μην εξέχουν από το ταψί.

Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τους χουρμάδες και τα σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια των βουτυρωμένων φύλλων. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Αφήνουμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά (ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά), προκειμένου να παγώσει το βούτυρο και να σκληρύνουν τα φύλλα. Έτσι, δεν θα μετακινούνται όταν επιχειρήσουμε να κόψουμε κομμάτια.

Βγάζουμε το ταψί και χαράσσουμε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια μεγέθους 10 x 10 εκ. Έπειτα τεμαχίζουμε κάθε κομμάτι διαγώνια στη μέση φτιάχνοντας δύο τρίγωνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για μιάμιση-δύο ώρες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι περίπου 15 λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε χλιαρό.

Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του σιροπιού και, μόλις είναι έτοιμο το γλυκό, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια σιγά-σιγά με μια κουτάλα.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει προτού τον σερβίρουμε.

TIPΚαθαρό βούτυρο σε υγρή μορφή. Παρόμοιο είναι το ινδικό βούτυρο ghee, αλλά και αυτό που πωλείται στο βάζο, μόνο που τα συγκεκριμένα δύο έχουν πιο βαριά μυρωδιά. Ο λόγος που προτιμάμε το κλαριφιέ στα σιροπιαστά είναι γιατί έχει ωραίο, φίνο άρωμα και δεν καίγεται εύκολα, επομένως αξίζει να το αναζητήσουμε (π.χ. σε ορισμένα ντελικατέσεν). Αν δεν βρούμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κανονικό βούτυρο αγελάδας ή να το φτιάξουμε μόνοι μας. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη: Παίρνουμε κανονικό βούτυρο αγελάδας, το κόβουμε σε κύβους και το λιώνουμε σε μπεν μαρί χωρίς να το ανακατεύουμε. Το λίπος θα διαχωριστεί από το νερό και θα ανέβει στην επιφάνεια. Από εκεί το μαζεύουμε με ένα κουτάλι, αφού πρώτα το ξαφρίσουμε.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • Montanya Oro is also a barrel aged rum aged for
  • 30 years ZG Pastry magazine! pastry steliosparliaros pastrychef chocolate chocolatetart
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop lovesweets chocolate fruit foresfruit tart
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry lovechocolate blackforest coffee coffeshop inspiration fruits
  •    2104   1850  glykesalchimiesofficial
  •   1850 skaitv steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe healthyrecipes healthychoices
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe tvshow healthyrecipes healthychoices eathealthy arlaproteingr dontmissit