Bettelman - Πουτίγκα από μπριός και κεράσια

Αλσατικό παραδοσιακό γλυκό από ζύμη μπριός. Το όνομά του σημαίνει “ζητιάνος” και γίνεται με διάφορα φρούτα, ανάλογα με την εποχή, συνήθως κεράσια ή μήλα.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50΄
ΨΗΣΙΜΟ50΄
ΑΝΑΜΟΝΗ3-4 ώρες

Μπριός

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια κουταλιά χλιαρό γάλα. Διαλύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη στην άλλη κουταλιά.
Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά με το γάντζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα ζυμώνοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη και τέλος ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος-αλατιού-ζάχαρης. Αφαιρούμε το 1/3 της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε σε αυτό κομμάτι κομμάτι το μαλακωμένο βούτυρο ζυμώνοντας με το χέρι και διπλώνοντας συνεχώς τη ζύμη έως ότου ενσωματωθεί όλο το βούτυρο.
Ενώνουμε τα δύο ζυμάρια ζυμώνοντάς τα μαζί για λίγο και ξεκουράζουμε το ζυμάρι που θα προκύψει (σκεπασμένο με μεμβράνη) για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσει. Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη με το χέρι μας για να ξεφουσκώσει, την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί εκ νέου στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες.

Πουτίγκα

Βράζουμε το γάλα μαζί με τους σπόρους της βανίλιας και την κανέλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τους κρόκους και τη ζάχαρη και μόλις κάψει το γάλα, το προσθέτουμε κι αυτό σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Βάζουμε μέσα τη μισή ζύμη μπριός και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να απλώσει μέσα στο ταψί όπως μια ζύμη πίτσας. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος, τα κεράσια ή τις σταφίδες και τα ξερά φρούτα. Τοποθετούμε το σκεύος μέσα σε ένα μεγαλύτερο βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε νερό, μέχρι τη μέση. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ελέγχοντας συχνά το χρώμα.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrylife COMING SOON TV sky new
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry cake crema ricotta biscuits lovpastry lemon
  •   glykiesalchimies steliosparliaros designsweets worthweverycalorie athens2018
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastrylife pastrychef pastryshop chocolate rich cherry liquid
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastrylife pastrylife pastryshop birthdaycake chocolate flowers colors
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe sweet walnutpie fetacheese honey greekhoney summerrecipes
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrylife pastryshop cacke chocolate almond pistachio