Sachertorte

Κλασικό βιεννέζικο κέικ σοκολάτας. Χαρακτηριστικό του η μαρμελάδα βερίκοκο και το σκληρό γλάσο.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ50΄-60΄
ΑΝΑΜΟΝΗ5-6 ώρες

Κέικ
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε τον κάδο και χτυπάμε την ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Αδειάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε την μισή μαρέγκα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας και έπειτα προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Γλάσο
Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 290 γρ. νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει στους 115°C (σε αυτή τη φάση το σιρόπι θα έχει αρχίσει να γίνεται καραμέλα, αλλά θα έχει ακόμα λευκό χρώμα). Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα, προσθέτουμε και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Γλασάρουμε το κέικ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, ώστε να σκληρύνει το γλάσο.

TIPΤη Ζάχερ την εφηύρε ο Φρανς Ζάχερ, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στην κουζίνα του πρίγκιπα Μέτερνιχ. Tην συνταγή τελειοποίησε αργότερα ο γιος του Έντουαρντ, o οποίος αρχικά δούλευε στο ζαχαροπλαστείο Demel και έπειτα ίδρυσε το ξενοδοχείο Sacher. Τόσο το Demel όσο και το Sacher υφίστανται ακόμα και είναι κάτι σαν θεσμοί στην Βιέννη. Φυσικά, το καθένα θεωρεί ότι έχει την αυθεντική συνταγή. Η 5η Δεκεμβρίου είναι Εθνική Ημέρα του Ζαχερτόρτε.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • 30 years ZG Pastry magazine! pastry steliosparliaros pastrychef chocolate chocolatetart
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe tvshow healthyrecipes healthychoices eathealthy arlaproteingr dontmissit
  •   1850 skaitv steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe healthyrecipes healthychoices
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop lovesweets chocolate fruit foresfruit tart
  •    2104   1850  glykesalchimiesofficial
  • Montanya Oro is also a barrel aged rum aged for
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry lovechocolate blackforest coffee coffeshop inspiration fruits