Stollen

Γερμανικό κέικ με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, που θυμίζει το δικό μας χριστόψωμο ή το fruit cake των Άγγλων. Συνηθίζεται τα Χριστούγεννα.

ΜΕΡΙΔΕΣ24
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ35΄
ΨΗΣΙΜΟ55΄-65΄
ΑΝΑΜΟΝΗ30΄

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε τα αρωματικά, τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι, το ρούμι και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μας να ανοίξει σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους 2 εκ. Διπλώνουμε τον κάθε κύκλο στα δύο, αφήνοντας όμως το κάτω μέρος να εξέχει 1 εκ. περισσότερο. Μεταφέρουμε τα δύο κομμάτια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 55-65 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με το βούτυρο γάλακτος, τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη.

TIP

  • Στο εσωτερικό από τα Stollen βάζουν συχνά ένα μπαστούνι από αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν), πριν τα διπλώσουν.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τα μπαχαρικά με άλλα τις αρεσκείας μας.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με κρεμώδες τυρί (250 γρ.)

TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER