Τάρτα με σιτάρι

H pastiera napoletana είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη τάρτα από τη Νάπολη με σιτάρι, ρικότα και φρουί γλασέ.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ30΄

Ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ (με το φτερό) ή με τα χέρια έως ότου σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι, το γάλα, το βούτυρο και το ξύσμα από το μισό λεμόνι και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε έως ότου το γάλα εξατμιστεί και το σιτάρι μαλακώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εάν σωθεί το υγρό αλλά το σιτάρι χρειάζεται περισσότερο βράσιμο, προσθέτουμε γάλα και βράζουμε έως ότου εξατμιστεί ξανά. Αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ρικότα με τη ζάχαρη, το ξύσμα από το άλλο μισό λεμόνι, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε έως ότου σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε με τη σειρά τους κρόκους, τα φρουί γλασέ και το μείγμα του βρασμένου σιταριού, ανακατεύοντας καλά.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4-5 χλστ. Το μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τη ζύμη να εξέχει ελαφρώς. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια, αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ελαφρώς προς τα μέσα.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και κόβουμε λωρίδες πλάτους μισό εκατοστό. Με αυτές σχηματίζουμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας, τοποθετώντας τες οριζόντια και κάθετα με απόσταση ανάμεσά τους. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για την επάλειψη με 1 κουταλιά της σούπας νερό (ή και γάλα) και με αυτό αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.

TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry love chocolate raspberry rose litchi
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry tbt 20
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry chocolate caramel tart pastryshop
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial chocolate biscuit nuts
  • moodoftheday eurovision2019 eurovision concert music tb eurovision1974winners abba performance artist
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry profiterol chocolate caramel cream vanilla
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial tinosfoodpaths tinos island greece blue sky summer