Τάρτα με σιτάρι

H pastiera napoletana είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη τάρτα από τη Νάπολη με σιτάρι, ρικότα και φρουί γλασέ.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ30΄

Ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ (με το φτερό) ή με τα χέρια έως ότου σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι, το γάλα, το βούτυρο και το ξύσμα από το μισό λεμόνι και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε έως ότου το γάλα εξατμιστεί και το σιτάρι μαλακώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εάν σωθεί το υγρό αλλά το σιτάρι χρειάζεται περισσότερο βράσιμο, προσθέτουμε γάλα και βράζουμε έως ότου εξατμιστεί ξανά. Αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ρικότα με τη ζάχαρη, το ξύσμα από το άλλο μισό λεμόνι, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε έως ότου σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε με τη σειρά τους κρόκους, τα φρουί γλασέ και το μείγμα του βρασμένου σιταριού, ανακατεύοντας καλά.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4-5 χλστ. Το μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τη ζύμη να εξέχει ελαφρώς. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια, αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ελαφρώς προς τα μέσα.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και κόβουμε λωρίδες πλάτους μισό εκατοστό. Με αυτές σχηματίζουμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας, τοποθετώντας τες οριζόντια και κάθετα με απόσταση ανάμεσά τους. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για την επάλειψη με 1 κουταλιά της σούπας νερό (ή και γάλα) και με αυτό αλείφουμε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe christmasinspiration christmasiscoming christmascake cake white foodstyling
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial
  •      cranberries   Tahiti
  • seminar with a greek pastryGod steliosparliaros 1 sweets selfie greece
  •   !      kathimerini
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe christmasspirit christmasrecipes newissue magazine christmascookies gingerbread
  • Shoeobsbroguesbrowncartoncrocsshoes shoeobsShoeobs1208 shoeobsshoes shoepinkshoepinkshoeShoeobs1208 shoes shoeobs shoeaddict shoeholic shoejungle shoelover