Ζουμερό γλυκό με κρέμα, σταφίδες και ρούμι

Παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ταψιού, το somblos, έχει αρωματικό σιρόπι στα αφράτα σαβαγιάρ και μια πλούσια στρώση κρέμας ανάμεσα.

ΜΕΡΙΔΕΣ18-20
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ10΄-12΄
ΑΝΑΜΟΝΗ6-8 ώρες

Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο ρούμι που θα χρησιμοποιήσουμε για το σιρόπι.

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το ρούμι, αφού το σουρώσουμε από τις σταφίδες.

Κρέμα
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αφήνουμε κατά μέρος. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι και τους κρόκους. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στους κρόκους. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες και έπειτα τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά.

Σ’ ένα ταψάκι διαστάσεων 30x38 εκ. ή σ’ ένα μεγάλο πυρέξ στρώνουμε σαβαγιάρ μέχρι να καλύψουμε όλο τον πυθμένα. Με ένα πινέλο τα βρέχουμε με μπόλικο σιρόπι. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με σαβαγιάρ. Τα βρέχουμε και αυτά με σιρόπι και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για αρκετές ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κακάο. ·

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop shop cake biscuits chocolate fruits
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry biscuits syrup chocolate cake allday
  •      ! Pop up bars Premium
  • My favorite food on board of Aegean  Portokalopita by
  • HIGHteaTIME w muschel  dimknees  major pistachio tart by
  • steliosparliaros sweetslchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop cake chocolate fruits lemon biscuits
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial sweetalchemy recipe chocolate chocolatelover chocoholic gianduja hezelnut gold