Zuppa inglese

Το zuppa inglese είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά. Σημαίνει αγγλική σούπα και περιέχει κρέμα, σαβαγιάρ και ζελέ φραμπουάζ.

ΜΕΡΙΔΕΣ12
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ1½ ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ3-4 ώρες

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας, το οποίο προηγουμένως σκίζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ανοίγουμε στα δύο. Τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη με το αλεύρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν πάρει βράση το γάλα, χύνουμε το μισό μέσα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς πάνω στη φωτιά έως ότου δέσει η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ, για να μην παραμείνει στη ζεστή κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο μόλις χλιαρύνει, όσο θα ετοιμάζουμε και θα παγώνουμε το ζελέ.

Ζελέ φραμπουάζ ή φράουλα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φραμπουάζ, τη ζάχαρη και το νερό και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Όταν βράσουν τα φραμπουάζ, μετράμε 2 λεπτά και αποσύρουμε. Τα σουρώνουμε από ψιλό σουρωτό και τα πιέζουμε να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε στο καυτό μείγμα τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα του ζελέ να κρυώσει αρκετά. Πριν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή μια φόρμα με διαστάσεις περίπου 24 x 24 εκ., έτσι ώστε το πάχος του ζελέ να μην ξεπερνά τα 2 εκ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά το ζελέ.

Σος
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σος να κρυώσει.

Συναρμολόγηση
Σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 24Χ24 εκ.στρώνουμε σαβαγιάρ και με ένα πινέλο τα βρέχουμε πολύ καλά με τη σος. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε λίγο, ώστε να ξαναμαλακώσει. Ανακατεύουμε ελαφρώς το μασκαρπόνε, ώστε να μαλακώσει κι αυτό, και το ενώνουμε με την κρέμα ανακατεύοντας ακόμα λίγο. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το ζελέ και το τοποθετούμε από πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φρούτα.

TIPΑν θέλουμε, τοποθετούμε το γλυκό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά κόβοντας τα σαβαγιάρ στο κατάλληλο μέγεθος.
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER

  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop hazel cake chocolate rich tasty
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastrychef chocolate ice icesweet christmas new
  • steliosparliaros glykesalchimiesofficial pastry pastrychop cake christmas spices pear gold happydays
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry cake biscuits chocolate birthdaycake athenvoice happybirthday
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry skaitv skai tv new travel newyear
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial pastry pastryshop christmas biscuits stars tree treecake
  • steliosparliaros sweetalchemy glykesalchimiesofficial skaitv skai tv new recipes travel greece