Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις στεγνώνουμε. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση, αλλιώς τις αφήνουμε ολόκληρες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε απαλά τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε κατά μέρος για μισή με μία ώρα περίπου, ώστε να μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη βανίλια και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
TIPΓια να αποστειρώσουμε βάζα, ένας τρόπος είναι ο εξής: τα πλένουμε με ζεστό νερό και τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί, που έχουμε καλύψει με πετσέτα. Βάζουμε στο φούρνο, στους 100◦C για 15 λεπτά.