Παγωτό βανίλια και σοκολάτα

Οι δύο πιο κλασικές γεύσεις παγωτού, βανίλια και σοκολάτα, και πώς θα τις φτιάξουμε στο σπίτι με την ίδια βάση.

Παγωτό βανίλια

Βάρος: 600 γρ., Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: 1 νύχτα, Παρασκευή: 45΄

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε αμέσως με έναν αυγοδάρτη (προσοχή, αν οι κρόκοι μείνουν με τη ζάχαρη για ώρα χωρίς να ανακατευτούν θα δημιουργηθούν γρομπαλάκια που δεν διαλύονται).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος και παίρνουμε από μέσα τα σποράκια της. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κλωναράκι της βανίλιας. Έπειτα αδειάζουμε μέσα και τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς και το αποσύρουμε μόλις ζεσταθεί καλά και δέσει κάπως. Προσοχή, δεν πρέπει να φτάσει σε βρασμό γιατί θα «κόψει». (Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 84°C-85°C). Το μείγμα αυτό που φτιάξαμε ονομάζεται κρεμ ανγκλέζ.
Σουρώνουμε την κρεμ ανγκλέζ μέσα σε ένα μπολ περνώντας την από ψιλό σουρωτό, για να απομακρύνουμε τυχόν ίνες από τα αυγά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ωριμάσει για μερικές ώρες ή για ένα βράδυ (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο). Έπειτα την αδειάζουμε στον κάδο της παγωτομηχανής και την παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Συνήθως παίρνει περίπου 45 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί το παγωτό, το σερβίρουμε αμέσως ή το βάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο στην κατάψυξη.

Παγωτό σοκολάτα

Βάρος: 600 γρ., Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: 1 νύχτα, Παρασκευή: 45΄

Φτιάχνουμε την κρεμ ανγκλέζ όπως και στο παγωτό βανίλια, μόνο που χρησιμοποιούμε τους μισούς κρόκους. Επίσης, μπορούμε να παραλείψουμε τη βανίλια. Μόλις αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και τη σουρώσουμε, προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε για να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ωριμάσει για αρκετές ώρες ή για ένα βράδυ και το βάζουμε στην παγωτομηχανή να παγώσει.

Tip
Τα ασπράδια που θα περισσέψουν μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Διατηρούνται έως 10 μέρες. Μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή μαρέγκα, μπεζέδες, πάβλοβα, σεμιφρέντο κλπ.

TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER