Για βελούδινη ζαμπαγιόνε

Είναι μια κλασική, βελούδινη, φίνα ιταλική κρέμα που άλλοτε σερβίρεται μόνη της ως επιδόρπιο και συνοδεύεται από σαβαγιάρ και άλλοτε χρησιμοποιείται ως σος

Η ζαμπαγιόνε παρασκευάζεται με ωμά αβγά, ζάχαρη και γλυκό κρασί, όπως η μαγιονέζα, ή σε μπεν μαρί, οπότε παστεριώνονται τα αβγά και δεν υπάρχει φόβος για σαλμονέλα. Οι Ιταλοί βάζουν το ντόπιο κρασί Marsala, εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας, δηλαδή Μοσχάτο Λήμνου, σαμνιώτικο κλπ.).

 

low-7SC46271. Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα, σπάμε 5 αβγά και διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τους κρόκους, τους οποίους βάζουμε σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ. Τα ασπράδια μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, σκεπασμένα, μέχρι μία εβδομάδα.

low_7SC4629

2. Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους 100 γρ. ζάχαρη και ανακατεύουμε αμέσως με τον αβγοδάρτη. Γενικά, δεν πρέπει να αφήνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη χωρίς να τους ανακατέψουμε επειδή η ζάχαρη απορροφά το νερό και οι πρωτεΐνες που «κολυμπούσαν» σε αυτό αρχίζουν να ενώνονται μεταξύ τους και να δημιουργούν «γρομπαλάκια», τα οποία δεν διαλύονται.

low_7SC4630
3. Στερεώνουμε το μπολ επάνω στην κατσαρόλα και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το κρασί.

low_7SC4631
4. Θα δούμε ότι, καθώς χτυπάμε, το μείγμα αποκτά όγκο, αφρατεύει και ασπρίζει. Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια ή μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER