Κρεμ ανγκλέζ

Η κρεμ ανγκλέζ έχει άρωμα βανίλιας και χρησιμοποιείται ως σος για γλυκά ή γίνεται βάση για παγωτό και μπαβαρουάζ.

Είναι τόσο πολλές οι εφαρμογές αυτής της κρέμας στη ζαχαροπλαστική που θα ήταν πιο εύκολο να απαριθμήσουμε τι δεν κάνει. Καταρχάς, είναι η βάση για την παρασκευή παγωτού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σος για να περιχύσουμε λ.χ. ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας ή να γίνει πιο πηχτή και σταθερή και να σερβιριστεί ως κρέμα. Τέλος, αν προσθέσουμε κουβερτούρα στη ζεστή κρεμ ανγκλέζ –στην ενδεδειγμένη βέβαια αναλογία– παίρνουμε μια πολύ απαλή, λεία και φίνα κρέμα σοκολάτας, που οι Γάλλοι ονομάζουν κρεμέ.

krem-anglez
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
6 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση

1-krem-anglez
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα.

2-krem-anglez
2. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και προσθέτουμε σε αυτούς τη ζάχαρη.

3-krem-anglez
3. Ανακατεύουμε αμέσως με μια κουτάλα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατέψουμε αμέσως, επειδή αν παραμείνουν τα δύο υλικά χώρια η ζάχαρη θα δεσμεύσει το νερό που περιέχουν οι κρόκοι και θα δημιουργηθούν γρομπαλάκια στο μείγμα, τα οποία δεν διαλύονται.

4-krem-anglez
4. Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε.

5-krem-anglez
5. Προσθέτουμε τα σποράκια από το εσωτερικό της βανίλιας και το κλωναράκι της.

6-krem-anglez
6. Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί πάγου, δηλαδή γεμίζουμε ένα μπολ με παγάκια και τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα άδειο μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό.

7-krem-anglez
7. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς, ελέγχοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, επειδή αν η κρέμα ξεπεράσει τους 85°C θα ψηθούν οι κρόκοι και θα «κόψει».

8-krem-anglez
8. Μόλις λοιπόν η ένδειξη δείξει 84°C-85°C, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Εμπειρικά, αυτό το στάδιο είναι λίγο πριν βράσει η κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα στο μεταλλικό μπολ και την ανακατεύουμε ώστε να κρυώσει γρήγορα.

Tip
Για να αποκτήσει πιο λεία υφή και να διαλυθούν τυχόν ίνες από το αβγό, μπορούμε να την ανακατέψουμε με μπλέντερ χειρός ή να τη σουρώσουμε.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER