Σπιτική πραλίνα

Οι ζαχαροπλάστες με τη λέξη πραλίνα αναφέρονται στους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς –συνήθως φουντούκια ή αμύγδαλα– που αλέθουν έπειτα στο μπλέντερ για να γίνουν κρέμα.

Ο πιο απλός τρόπος παρασκευής περιλαμβάνει μόνο ζάχαρη και ξηρούς καρπούς σε αναλογία 1:2. Εδώ σας δείχνουμε τη διαδικασία με 100 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. φουντούκια, αλλά μπορείτε να αυξήσετε τη δόση αν χρειάζεστε περισσότερη πραλίνα.

1-pralina
1. Ρίχνουμε τα φουντούκια σε ένα μπολ και τα βάζουμε να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ζεσταίνουμε στο συμβατικό φούρνο.

2-pralina
2. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε στο κέντρο του λίγη από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει και τότε προσθέτουμε ακόμη λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τη ρίξουμε όλη και να γίνει μια σκούρα ξανθιά καραμέλα.

3-pralina
3. Προσθέτουμε τα ζεστά φουντούκια. Αν δεν είναι ζεστά, η καραμέλα θα σφίξει γιατί θα κρυώσει απότομα και θα σχηματιστούν σκληρά κομμάτια. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα φουντούκια να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους.

4-pralina
4. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να σκληρύνει η καραμέλα και να γίνει ένα ενιαίο κομμάτι.

5-pralina
5. Σπάμε τα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Τα αλέθουμε. Στην αρχή θα γίνει ένα μείγμα σαν σκόνη, αλλά συνεχίζουμε μέχρι να πολτοποιηθεί καλά και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.

6-pralina
6. Την πραλίνα μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε ένα βάζο, εκτός ψυγείου. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που ορίζει η συνταγή και την υπόλοιπη μπορούμε να την αλείψουμε σε κέικ ή στο ψωμί μας. Έχει γεύση και άρωμα καραμελωμένου και καβουρδισμένου ξηρού καρπού.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER