Σπιτικό μάρτσιπαν

Με αυτό γεμίζουν σοκολάτες και σοκολατάκια ή πλάθουν φρουτάκια και διάφορες φιγούρες ανθρώπων και ζώων.

Ένα υλικό που αγαπούν πολύ σε όλη την Ευρώπη (κυρίως στο Βορρά, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία). Με αυτό γεμίζουν σοκολάτες και σοκολατάκια ή πλάθουν φρουτάκια και διάφορες φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Εμείς το γευόμαστε μέσα από τις άπειρες εκδοχές αμυγδαλωτών που φτιάχνουν στα νησιά μας, αφού στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Η βάση του είναι το αμύγδαλο, η άχνη ζάχαρη και το ασπράδι. Ανάλογα με την ποσότητα αμυγδάλου, αλλάζει η υφή του μάρτσιπαν αλλά και οι χρήσεις του. Όσο πιο σκληρό είναι τόσο πιο κατάλληλο για διακόσμηση σε γλυκά υπό μορφή ενιαίου φύλλου, με το οποίο θα καλύψουμε ένα κέικ ή το οποίο θα κόβουμε με κουπ πατ της αρεσκείας μας. Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και αναμειγνύεται μέσα σε μους ή ψήνεται μαζί με ζύμη. Αν δεν βρούμε έτοιμο, μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Υλικά (για ½ κιλό)
250 γρ. αμύγδαλα λευκά + λίγα επιπλέον, αν χρειαστούν
2 ασπράδια αβγών + 1 επιπλέον, αν χρειαστεί
250 γρ. ζάχαρη άχνη

marzipan-1
1. Βάζουμε στο μπλέντερ (κουζινομηχανή) τα αμύγδαλα και την άχνη. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα.

marzipan-2
2. Προσθέτουμε έπειτα το ασπράδι από το στόμιο της κουζινομηχανής συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

marzipan-3
3. Δοκιμάζουμε πιέζοντάς τη με το δάχτυλό μας. Αν είναι πολύ υδαρής προσθέτουμε επιπλέον αμύγδαλα, ενώ αν είναι υπερβολικά σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμα ασπράδι και ανακατεύουμε ξανά. Το πόσο μαλακή πρέπει να είναι η ζύμη εξαρτάται φυσικά και από το τι σκοπεύουμε να φτιάξουμε με αυτή. Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως υλικό μέσα σε ένα άλλο μείγμα (π.χ. για ένα κέικ ή για μια μους) θα πρέπει να είναι μαλακή, ενώ αν θέλουμε να κάνουμε διακοσμητικά ή γεμίσεις καλό θα είναι να την κάνουμε πιο σφιχτή.

marzipan-4
4. Αν δεν έχουμε κουζινομηχανή, μπορούμε να κάνουμε την όλη διαδικασία σε ένα μπολ.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER