Βουτύρωμα & αλεύρωμα

Όλοι γνωρίζουμε τη διαδικασία, όμως υπάρχουν κάποια μυστικά που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Όταν ψήνουμε ένα κέικ, ένα παντεσπάνι, ένα μπράουνι ή άλλο «ψωμένιο» γλυκό σε μεταλλική φόρμα –και όχι σε σιλικόνης ή σε τσέρκι– θα πρέπει προηγουμένως να τη βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε για να αποκτήσει αντικολλητικές ιδιότητες. Το βούτυρο θα πρέπει να παγώσει πάνω στη φόρμα, πριν μπει το αλεύρι, και το αλεύρι πρέπει να είναι μπόλικο.

voutironoume-alevronoume-1
1. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τη φόρμα με λιωμένο βούτυρο.

voutironoume-alevronoume-2
2. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη ώστε να παγώσει το στρώμα βουτύρου. Έτσι, δεν θα απορροφήσει το αλεύρι που θα ρίξουμε μετά.

voutironoume-alevronoume-3
3. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και ρίχνουμε μέσα μπόλικο αλεύρι – μην ανησυχείτε, δεν θα πάει χαμένο. Από κάτω από τη φόρμα έχουμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.

voutironoume-alevronoume-4
4. Γυρνάμε τη φόρμα έτσι ώστε το αλεύρι να φτάσει παντού καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνοντας ένα λευκό στρώμα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα πάνω στη λαδόκολλα για να αδειάσει από το αλεύρι και τη χτυπάμε δυνατά πάνω στον πάγκο για να πέσει η περίσσεια. Θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα λευκό στρώμα αλευριού σε όλη τη φόρμα και να μην υπάρχουν κατά τόπους γρομπαλάκια από αλεύρι.

voutironoume-alevronoume-5
5. Μαζεύουμε το αλεύρι που έχει πέσει σε ένα βάζο. Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κανονικά. Δεν έχει πάθει κάτι.

Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER