Νηστίσιμη πανακότα με σπιτικό γάλα αμυγδάλου

Για αυτή την νηστίσιμη και light πανακότα θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από την προηγουμένη φτιάχνοντας ένα φυτικό γάλα από αμύγδαλα.

ΜΕΡΙΔΕΣ6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ60΄
ΑΝΑΜΟΝΗτουλάχιστον 8 ώρες για το αμυγδαλόγαλα & 5 ώρες για την πανακότα

Γάλα αμυγδάλου
Βάζουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν  σε άφθονο νερό για πάνω από έξι με οκτώ ώρες. Ιδανικά τα αφήνουμε μία ολόκληρη μέρα (σημ.: όσο πιο παλιά και ξερά είναι τα αμύγδαλα τόσο περισσότερες ώρες πρέπει να παραμείνουν στο νερό. Σε αυτή τη περίπτωση αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες). Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με 700 γρ. φρέσκο νερό. Τα αλέθουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη και περνάμε το μείγμα που θα προκύψει από ένα τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, πιέζοντάς το ώστε να σουρώσει καλά και να πάρουμε όσο πιο πολύ υγρό γίνεται. Το υγρό αυτό είναι το γάλα αμυγδάλου και με αυτό θα φτιάξουμε την πανακότα μας.

Πανακότα
Ρίχνουμε το άγαρ άγαρ σε μια κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. νερό. Τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας και αποσύρουμε μόλις ζεσταθεί ελαφρώς το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε 700 γρ. από το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρώς και όταν το μείγμα ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα του άγαρ άγαρ και αφήνουμε το όλον να έρθει σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας. Αδειάζουμε σε φορμάκια για πανακότες ή σε ποτήρια και τοποθετούμε στο ψυγείο (για 4-5 ώρες), μέχρι να σταθεροποιηθούν οι κρέμες.
Για να ξεφορμάρουμε από τα φορμάκια, τα βυθίζουμε σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και τα αναποδογυρίζουμε σε πιάτα.

Σος μελιού
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το μέλι με το ζεστό νερό έως ότου γίνει ένα ρευστό μείγμα, το οποίο περιχύνουμε πάνω από τις πανακότες όταν πρόκειται να σερβίρουμε.

TIPΤο άγαρ άγαρ βοηθάει να πήξει η πανακότα, αλλά παράλληλα της δίνει πολύ διαφορετική υφή από ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε ζελατίνα. Η κρέμα γίνεται πιο σφιχτή και η αίσθηση στο στόμα είναι λιγότερο δροσερή. Αν προτιμάτε να βάλετε φύλλα ζελατίνας, η σωστή αναλογία είναι 12,5 γρ. (δηλαδή 2,5 φύλλα των 5 γρ. ή 5 των 2,5 γρ.). Τα μουλιάζετε σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν και μόλις βράσετε το αμυγδαλόγαλα με τη ζάχαρη, τα στραγγίζετε από το νερό και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η ζελατίνα παρασκευάζεται από κόκαλα και χόνδρους βοειδών, γι’ αυτό όσοι τηρούν αυστηρή νηστεία δεν την προτιμούν.
TAGS:
Chocolate spoon

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

NEWSLETTER